Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 13 september 2020
16:00
UKK - Stora salen
  • Musik

Steg mot frihet – Uppsala Kammarsolister

Uppsala kammarsolister spelar Bartóks andra kvartett på Uppsala Konsert & Kongress. Begränsat antal platser.

Program
Bela Bartók: Stråkkvartett nr 2
Pēteris Vasks: Stråkkvartett nr 4

Konsertpresentation
Uppsala Kammarsolister ger liv åt Bartóks stråkkvartetter, först ut är hans andra kvartett som kom till i en orolig tid i början av första världskriget. Denna kraftfulla musik innehåller både glädje och smärta. Att ta in folkmusikelement i sina kompositioner är något som den lettiske tonsättaren Pēteris Vasks delar med Bartók. Vasks fjärde stråkkvartett från 1999 är ett tidlöst verk utanför stil och språk. Stråkkvartetten är tonsättarens sätt att ge hopp i en tid av missmod. Och som flera av Vasks verk har relationen mellan människan och naturen en central roll, vi hör intensiva känslor med sorg och lyrisk skönhet som leder till hopp.

Uppsala Kammarsolister består av Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Ylva-Li Zilliacus, viola och Per Nyström, cello. Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Ensemblen spelas även flitigt i Sveriges Radio P2. Uppsala Kammarsolisters sammansättning av fem likvärdiga stråksolister, där samtliga violinister altenerar med viola och ingen har rollen som primarie, skapar en särskild flexibilitet och dynamik i det musikaliska uttrycket. Genom sin populära kammarmusikserie i Uppsala Konsert & Kongress, intar ensemblen en särställning i Uppsalas musikliv. Varje år utarbetas en serie med sex nya unika välavvägda program. Konserterna i kammarmusikserien i Uppsala dubbleras även i Stockholm på Konstakademien.

Datum & tid

13 september 2020 16:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 220 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Konserten är ej del av abonnemang, UKS abonnemang 2020/2021 är inställt.
Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarsolister:, Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Brusk Zanganeh, violin, Ylva-Li Zilliacus, viola, Per Nyström, cello

Information